Friday, July 01, 2011

Memandu di celah estate.

Sering pandu kereta dengan estate sawit dan getah sebelah kiri dan kanan. Belum nampak lagi estate besar dengan signboard "Ladang Ahmad bin Ali", atau "Ladang Adam bin Dollah" atau "Ladang Hj Samad" atau "Ladang Lebai Ismail"...., Yang sering kelihatan ialah nama-nama yang asing dan jauh dari Melayu.

Yang dipenjuru dunia, ada la Felda itu dan Felda ini, itu pun jika dibahagi-bahagi Ali dapat 10 ekar, Kassim dapat 10 ekar, Borhan pun 10 ekar.

Tanah Melayu ternoda dah sangat lama..., itu pun ada yang masih rasa hebat, nak pakai selepang kuning, lilit kepala macam orang gila, nak jalan-jalan di Kuala Lumpur, nak gegar gate Istana, sedang yang nak hulur nota memorandum adalah orang gila kuasa, dan sejak bila orang gila kuasa peduli apa-apa.

Yang nak lilit kepala macam samseng, mungkin belum sedar kenapa Libya, Afghanistan, dan Iraq ditembak dan dibom. Masa diaorang berarak di KL nanti, mereka ditangan mereka ada sumbu dan minyak jadikan Malaysia macam Libya.

Biarkan saja Anwar duduk di sofa, tenguk video kemudian tenguk perut dia. Dia dah kaya. Yang lain ada apa? Kalau nak tahu, pergi ronda-ronda celah estate!!!!