Tuesday, October 28, 2008

Mengimbangi posting dalam MALAYSIAKINI dan TRANUNGKITE mengenai Zulkifli Nordin.

Tindak tanduk Zulkifli Nordin telah menyebabkan beberapa pemimpin PKR mengangkat kening. Anwar memilih untuk membisu kerana tindak tanduk Zulkifli Nordin menyentuh tentang lorong yang pernah dilalui oleh Anwar sendiri waktu ABIM adalah batu lonjatan beliau, iaitu perjuangan Islam. Zulkifli masih memakai kopiah putih, sedangkan Anwar tidak mempamirkan trend itu. Era ABIM galak mengeluarkan senarai barangan di pasaran yang tidak menepati ciri-ciri halal sudah lama Anwar tinggalkan.

Musim panas sudah lama berlalu...... kini adalah musim sejuk yang akan menguji ketahanan pemimpin hingga ke tulang dan tengkorak. Bukan ujian fizikal dengan memakai brace sebelum ke Germany tetapi memaksa pemimpin berfikir sejenak samada benar perjuangan dan iman adalah komoditi perdagangan semata-mata.

Kedua-dua pandangan wajar diberi perhatian, nyata berbeza dan mampu mengusik hati.

Pandangan 1 dari Malaysiakini
Zulkifli must be disciplined' (click to Malaysiakini)
Oct 28, 08 10:43am
‘We have too many with religious hang-ups who make life hard for others because of their false understanding of religion.'
On Zulkifli: We must strengthen Islam
Ahmadhatter: PKR politician Zulkifli Nordin is misguided and suffers from a persecution complex. No one is attacking or undermining Islam.

Sincerity is no guarantee that one is doing the right thing because one can be sincerely wrong, like the nurse who gave the wrong medicine to a patient though she thought it was the right medicine.

Zulkifli must be careful that it is not he who is not pleasing God because of his actions. There is nothing in Islam which prevents people debating about religion, even Islam.

When Mohammed's critics ridiculed him he did not destroy them but allowed them to have their say.

There is no coercion in Islam but Zulkifli has the nerve to criticise Mahathir when Zulkifli himself is not above board. The kind of thinking and actions by Zulkifli is the same reason why religious fanatics arise and do extreme things.

As a politician Zulkifli has to answer to the people for his conduct as much as to God. As long as people like Zulkifli Nordin are in PKR I will never vote for PKR because his ideas are incompatible with what PKR and PAS stand for.

The best thing PKR can do is to discipline this politician. He is a menace to progress and true Islam. At least Mahathir did not disrupt a Bar Council meeting.

We have too many with religious hang-ups who make life hard for others because of their false understanding of religion.


Pandangan 2 dari Tranungkite
YB Tian Chua Perlekeh YB Zulkifli Nordin (click to tranungkite)
Oleh alisyariati

" Surat khabar "the Star" keluara tanggal 26.10.2008 secara amnya tidak suka tindak tanduk Yb Zulkifli Nordin dalam membina jalanan politik lebih lebih lagi bersifat menonjol dalam mempertahankan ugama Islam.

Sejauh mana Yb Zulkifli Nordin menyuarakan dan mempertahankan Islam menjadi persoalan yang kuarang jelas. Pertama Yb Zulkirli Nordin menwakili parti PKR yang sekular dan berbentuk perabadi Anwar Ibrahim. Kedua sebilangan wakil rakyat PKR tidak "gemar" dan tidak setuju cara Zulkifli Nordin berpolitik cara PAS.

Kita takut Zulkifli Nordin bermimpi disiang hari jaguh waktu ketika air pasang atau bersifat kendiri dalam mempertahan kan Islam dalam jamaah yang bukan berpaksi perjuangan Islam. Segala tindak tanduk zulkifli dicemuh sacara senyap oleh orany yang buka Islam dan orang yang berkuasa dalam PKR yang berugama Islam?.

Saya cukup teruja tulisan sdr. "al-brangi" bertajuk Alahai----lantangnya Zulkifli Nordin". Saya pun terbaca kedua- dua tulisan termasuk mingguan Malaysia dan cacatan Yb Tian Chua dalam Star. Kesimpilan Zulkifli Nordin tidak digemari oleh pehak atasan PKR . Betul apa yang dicacatkan oleh "al-brangi: dalam laman yang sensasi TKO Yb Zulkifli Nordin menwakili parti mana?.....Zulkifli seorang shaja yang mempertahankan Islam?.... Tiada parti yang mempertahankan Islam?.... Duhai Zulkifli Nordin.

Jelas puak PKR tidak gemar cara Zulkifli Nordin melaungkan Islam dalam politik Zulkifli Nordin. Cara anda akan ditertawa dalam hati dan dicemuh secara halus oleh mosuh Islam walau pun dalam PKR. Umno sendiri benci dan menolak Islam . Inikan pula PKR yang jelas parti cukup sekular dan parti bohong dan bersifat BLUFF.

Anda yang lantang dalam isu isu Islam walaupun anda pernah membuka mata kisah trajis murtad satu waktu dulu. Kita takut yang anda laung-laungkan diperlekeh bagaikan anjing menyalak bukit.

Cara yang terbaik masuk sahaja Parti Pas. walaupun anda seorang peguam. Memang petah berhujah, macam-macam hujan anda paparkan agar tindakan anda betul. Tindakan anda betul dalam isu Islam hanya cara dan tapak atau landasan dalam perjuangan sedikit cacat mudah di perlekehkan oleh pehak musuh.

Saya cukup trajis dan teruja membaca paparan Yb Tian Chua naib presiden PKR dalam Star. Anda dimalukan bukan sahaj anda cara anda dan Islam dihentam secara halus termasuk diri anda. Dalam mingguan malaysia bagaikan Zulkifli Nordin insan yang membela Islam?.......sangat mendukacita. Dimana anda berada sekarang ?......

Ayuh kita berkampong dengan kumpulan Islam yang jelas iatu parti PAS. walaupun seribu kelemahan dan jutaan segmen tribulisasi kerarah perjuangan.yang mengikut jejak para ulama yang baik bukan ulama dalam PKR dan UMNO.....


beritadarigunung: saya tidak bercadang untuk mengulas secara mendalam dalam isu ini. Pandangan padu dari pemimpin PKR, Anwar Ibrahim tentu dapat menjernihkan keadaan, atau beliau sibuk dengan kes Liwat di mahkamah?